perjantai 19. tammikuuta 2007

Mirka

Nainen oli nähnyt parhaat vuotensa eikä paksu meikki peittänyt ajon jälkiä juuri yhtään. Sen kasvoissa paisuvaa sinelmää ei olisi kyllä peittänyt edes Ferrexillä sutimalla, poskipää muurasi hyvää kyytiä silmää umpeen. Ripsiväri valui kyynelten mukana poskille sen nyyhkiessä Laitalalle asiaansa. Katselin syrjäsilmällä omakotitalon ikkunoita ja vatsanpohjassa oli ikävä tunne. Tunne oli samanlainen kuin ennen ottelua tai vyökoetta ja se helpottaisi vasta kun toiminta alkaisi. Siirtelin painoa jalalta toiselle ja teki mieli sanoa ämmälle että antais olla jo. Me hoidetaan. Mutta Laitala se vaan kuunteli. Ikävä tunne johtui myös Laitalasta, en luottanut siihen. Se oli iso jätkä, joku saatanan keihäänheittäjä, mutta tilanteissa jotenkin flegu ja hidas. Aina väärässä paikassa. Semmonen vitun taivastelija.

Eteisen ikkunassa heilahti verho. Sisällä oli ämmän perusalkoholisoitunut ex-mies Veke. Sillä oli ollut lapset tapaamisessa päivän ja kun akkansa oli tullut niitä hakemaan niin se oli kännissä vetänyt nyrkillä ämmää tauluun ja repinyt toisen lapsista kanssaan takaisin sisään. Akka oli päässyt 4-vuotiaan kanssa pakoon mutta tyttö jäi sinne. Kuusivuotias Mirka. Veke oli kännissä arvaamaton kusipää, olin käynyt talossa kerran kotikeikalla kun se vielä asioi akkansa kanssa samalla jääkaapilla. Painia sen kanssa piti silloinkin, yritti lyödä Ketolaa paistinpannulla. Nuorempana se oli jonkin verran nyrkkeillyt ja aina kännissä luuli olevansa joku Mike Tyson inkarnaatio. Vitun pelle.

Saimme avaimet, kapusimme kuistin rappuset joilla oli tamppaantuneena juuri satanutta lunta ja siellä täällä veripisaroita. Ikkunasta näin Veken seisovan kapeassa eteisessä tyttö vierellään. Menimme sisään ilman sen kummempia seremonioita, johan se oli ikkunasta meitä kytännyt. "No niin Mirka, tulehan tänne niin lähdet äidin kanssa" sanoin tytölle joka katseli minua varovasti vaaleiden hiustensa alta. Tyttö ehti hädin tuskin liikahtaa kun Veke tarttui kourallaan sen hiuksista ja repäisi ylöspäin: "Sinä et saatana mee mihinkään! Kytät ja se huora lähtevät nyt vittuun täältä!". Tytön silmistä pusertui vesi ja se yritti nousta vaistomaisesti varpailleen ettei kipu olisi niin kova. Tyrskivä itku pyrki sen kurkusta ulos. Katsoin tyttöä ja muistin saman epäuskon ja pelon jota lapsena tunsin kun herkästi suuttuva isäni riepotti minua hiuksista tehtyäni jotain pahaa. Purin hampaitani yhteen niin että leukaperiin sattui.

"Päästä tyttö irti" sain kähistyä ja otin askeleen heitä kohti. Nyrkkisankari heräsi heti henkiin ja Veke irrotti otteensa tytöstä mallaillen käsillään otteluasentoa silmissään harittava humalaisen hullu katse. Potkaisin etupotkun sen vatsaan. Etujalan mae-geriksi kohtalainen, sen verran sain siihen voimaa että kusipää heilahti pari metriä taaksepäin kompuroimaan tukea olohuoneen ovipuista. Tarrasin tytön toppatakista kiinni ja tuuppasin hänet selkäni taakse toivoen että Laitalan unelo olisi kerrankin hereillä ja ottaisi vastaan. Veke oli densoksi yllättävän nopeasti pystyssä ja ensimmäinen lyönti tuli heti. Rystyset survoivat korvalehteäni kun nyrkki sujahti hieman pääni ohi. Menin kohti, sain otteen sen käsivarresta, toisen käden kaulan ympäri, potkaisin jalan suoraksi ja heitin. Lähes ipponin arvoinen tai-otoshi. Mätkähdimme eteisen lattialle Laitalan äimistellessä taustalla. Älysi sentään pysyä pois tieltä.

Maassa Veke yritti vielä kampeutua otteesta mutta pidin kuristusotteen kiinni. Sen suusta valui haalarini hihalle kupliva sylkivaahto, sätkiminen ja potkiminen väheni yhtäaikaa hapen kanssa. "Kädet selän taakse" käskin ja löysäsin otetta. Veke haukkoi ilmaa ja yökkäili. Nostin katsettani hiukan ja huomasin Mirkan seisovan yhä ulko-ovella meitä tuijottaen. "Menehän nyt äitis luo" Laitala sanoi sille ja kaiveli raudat kotelosta. Nostimme yskivän paskiaisen jaloilleen. "Saat saatana turpaan vielä" se yritti jotain epätoivoista mutta paras terä oli pois. "Älä jaksa jauhaa, johan tuota yritit" Laitala totesi sille verkkaiseen tyyliinsä ja työnsi sen Transporterin sikaosastoon. Istuin autoon ja väsytti. Pyyhkijät tekivät aukkoa lasiin josta katsoin jalkakäytävällä lumisateessa seisovaa äitiä lapsineen. Pieni vaaleahiuksinen tyttö, käsi tiukasti äitinsä kädessä, tuijotti minua suoraan silmiin. Katse oli syyttävä. Käänsin pääni pois.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Edelleenkään en ole täysin varma kuinka paljon tästä kannattaa uskoa, mutta helvetin hyvin kirjoitat.

Anonyymi kirjoitti...

Uskon kaiken. Miksi en uskoisi? Kirjoittaja käyttää keskitettyä näkökulmaa, ja pohjalla on tunteita.

t. kriitiikko

Anonyymi kirjoitti...

On niin yksityiskohtaisesti kuvailtu että tilanteen voi "nähdä". Keep it up.

Anonyymi kirjoitti...

Anna palaa frank!

Anonyymi kirjoitti...

Minkä helvetin takia siihen pitäisi uskoa? En ymmärrä näitä lukuisia kommentteja ja spekulaatioita siitä, onko kyseessä oikea poliisi ja onko jutut totta vai ei, valuiko sylki haalarille ja oliko kirjoittaja ehkä Laitalan roolissa, pinnistikö tyttö oikeasti ja oliko heitto ipponin arvoinen. Mitä väliä sillä on? Ihan hyvää fiktiota on kirjoitettu keskitetystä näkökulmasta ja saattaapa olla ollut tunteitakin pohjalla.

Kirjoittaa hyvin tai huonosti, siinä se.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan kivaa fiktiivistä tekstiä. Tottahan tämä ei voi olla, muuten menisi vaitiolovelvollisuuden ulkopuolelle.

Anonyymi kirjoitti...

Vaitiolovelvollisuus on monimutkainen ja vaikeakäsitteinen. Periaatteessa tunnustettavuus on estettävä ja pienellä totuuden muokkauksella se on helppoa.

Kiitos kirjoittajalle näistä

Anonyymi kirjoitti...

Kun on itse töissä sillä puolella, jossa vastaanotetaan nämä hankeen syyttävinä seisomaan jääneet mirkat ja paikataan niiden äidit, uppoaa tämä ihan täysin. Totuus pakkaa olemaan tarua ihmeellisempää ja ainakin kamalampaa se on, kuin ysikään väkisintehty kauhupätkä.

Eivei ja riippumatta kirjoittajan ammatista (mikä voi olla vaikka se poliisikin): HYVÄÄ TEKSTIÄ!

Anonyymi kirjoitti...

Todella tarkkanäköistä ja väkevää tulkintaa. Oma tunneskaala oli ihan vietävissä ja muistoista ampaisi melkoisia juttuja. Hiton paha maailma, jo pienille. Ja tämäkin oli vasta vain yksi tuokiokuva.

Anonyymi kirjoitti...

Miksei tätä voisi uskoa? Itse kävelin neljännesvuosisata sitten samanlaisen "Veken" luota tieheni kolmevuotiaan ja vauvan kanssa. Just ja just ajoissa, niistä tuli terveitä aikuisia.

Jaksamista työhösi Paha Poliisi, minusta ei olisi.

Anonyymi kirjoitti...

Uskottavaa. Tällaista on.

Olen varmaan itsekin ollut se syyttävästi katsova, itkuinen pikkutyttö.

Miksei poliisi tullut ajoissa - ennen kuin mitään pahaa tapahtui? Miksi isi ehti satuttaa äitiä?

Ja miksi poliisit olivat koko ajan niin - rauhallisia? Aivan kuin mitään pahaa ja hirveää ei olisikaan ollut tekeillä - ne vain tulivat, ja veivät isin pois. Ihan rauhassa - uskooko ne poliisit sitä, eikä meitä? Uskooko ne ettei isi ole tehnyt mitään pahaa, kun se väittää niin? Me itketään ja istutaan nurkassa, piilossa, ja ihan kohta ne taas päästää isin takaisin...

Ja vanhempana lapsena kokee sitten myös syyllisyyttä ja häpeää - miksen pysty puolustamaan itseäni? Miksen minä pysty suojelemaan äitiä tai siskoja? Miksi syyttömän aina pitää paeta?

Täytyi kasvaa koko joukon vanhemmaksi, ennen kuin osasi taas alkaa luottaa poliiseihin - ennen kuin osasi erottaa kokeneensa epäoikeudenmukaisuuden yhteiskunnan oikeuslaitoksesta, ja ennen kuin alkoi ymmärtää, missä poliisien toimenkuvan ja toimivallan rajat kulkevat.

Kiitos näin jälkikäteen.

Anonyymi kirjoitti...

Voin yhtyä "KatriV" kommentteihin. Tätä todellakin tapahtuu ja varmasti nykyään vielä enemmän, kuin 80-luvulla, josta omat muistoni ovat. Tämä kirjoitus toi mieleen muistoja, jotka olen aikoja sitten lakaissut jonnekin unholaan. Oli sitten faktaa tai fiktiota, niin tämä on vielä "kevyttä viihdettä".

Itsekin syytin joskus lapsena poliiseja siitä, etteivät he ottaneet tilannetta tosissaan, mutta nyt aikuisena ymmärrän miten vaikeaa heillä on täytynyt noissa tilanteissa olla. Pitkään kesti, ennen kuin luottamus poliiseihin palasi ja kovin paljoa ei olisi tarvittu, että minustakin olisi joku kriminaali tullut.. onneksi näin ei käynyt, mutta arpia noista ajoista on kuitenkin jäänyt.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan hyvin kerrottu ja tottakin voi olla, ja itse tuohon uskon!
Ihan mahdollinen ja uskottava tapahtuma, mutta enpä tusota vaitiolovelvollisuudesta tiedä; kertovathan poliisit muutenkin jutuistaan toisille.

Terv: Toivon mukaan sitten joskus poliisi, tällä hetkellä aivan liian nuori...

Anonyymi kirjoitti...

Keep up the good work!