keskiviikko 3. tammikuuta 2007

Mummo

Huoltomies kilisteli valtavaa avainnippuaan. "Ootas se oli tuo vihree tää A-rapun..." se mumisi ja plaraaminen keskeytyi aina kun käytävässä sammuivat valot. JP sytytti vittuuntuneena MagLitensa juuri kun olin ottamassa omaani vyöltä. Tämä keikka haisi. Pahimmassa tapauksessa se haisisi kropalle ja parhaassakin tapauksessa tyhjälle työlle. Joku akka oli soittanut iltakymmeneltä Häkeen että sen Karjala-seurassa tapaamansa ystävätär, jotain 80:n ja kuoleman väliltä, ei ole käynyt kokouksissa kuukauteen. Ja viime puhelukin oli mennyt kesken poikki. "Vitunko takia se kanttura on sitä koko päivän hautonut ja vasta kymppiuutisten aikaan saa aikaiseksi soittaa, ois soittanu päivällä" ajattelin itsekseni katsoessani huoltomiehen ähräämistä. Viimein lukko rapsahtaa auki. "Kiitti sulle, me hoidetaan tää tästä eteenpäin" JP toteaa huoltomiehelle ja painostaa olkiemme yli kurkkivan ukon hissiin. "Täs ei ny tarvi yleisöä".

Oven takaa vyöryy käytävään puolen metrin korkeudelta lehtiä, mainoksia, kirjeitä ja taas lisää lehtiä. Pimeä kämppä haisee kuin ketunpesä. "Kroppa" JP toteaa aivan kuin olisin menettänyt hajuaistini hissimatkalla viidenteen kerrokseen. Lähden tarpomaan lehtikasassa sisälle. Sohin MagLitella asuntoon ja kahlaan romuläjässä eteenpäin. Saappaat uppoaa lehtiin, keksipaketteihin, muistoesineisiin, homehtuneisiin ruokiin, rotanpaskaan. "Ei saatana, tätä romua on koko kämppä täynnä" huohotan JP:lle. WC:n ovi on auki, romun seasta näkyy juuri ja juuri avonainen pytty. Suuhun tulvahtaa sapen maku, nielen oksennusta, kämppä on kuuma, liivit ja haalarit hiostaa ja se...haju. "Onko se vitun kroppa kaiken tän alla?" JP kumpuroi eteisessä.

Viimein pääsen kolmion makuuhuoneen ovelle ja suuntaan lampun sisälle. Säpsähdän. Kirkkaassa valokeilassa silmiään räpyttelee jonkinlainen ihmishahmo. Vanha, lähes muumioitunut nainen kyyristelee ja tärisee romuun kaivetussa kolossa vilttiin kääriintyneenä kuin nälkiintynyt nurkkaan ahdistettu koira, lampun valo vaan kuultaa läpi vahamaisesta ihosta ja sen kädet on täynnä märkäpaiseita. "Ei jumalauta...". Kuulen kuinka JP kääntyy ympäri ja painaa Virven tangenttia, "Ambulanssi kaksviistoistasen keikalle....on mummo, mummo huonossa kunnossa". Häke pyytää lisätietoja ja JP selventää: "ei oo kiire mutta, mutta...". Käännyn JP:n puoleen ja totean väsyneenä: "Sano niille että tulevat itse katsomaan IT-ajan vanhustenhoitoa".

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tää on kuule tätä...joka paikassa nykyään.

Mene käymään joskus vanhainkodilla, missä mummot makoilee zombeina sängyssä..ne unohdetaan sinne aktiivisesti. IT-aikaa todellakin.

"Vittuuntunut kirjastotäti"

Anonyymi kirjoitti...

Tätähän se on. Hyvä, että elämän tämäkin puoli tulee esille. Ja vielä ilman turhia korostuksia.

Anonyymi kirjoitti...

En epäile tätä(kään) hetkeäkään. IT-aikaapa hyvinkin. Mummoparat.

Anonyymi kirjoitti...

Jopas kosketti, vai johtuuko se valvotusta yöstä.. Mutta. Opiskelen sosiaalialaa ja tämän luettuani haluan taas vielä enemmän valmistua ammattiini. Hoitajia todellakin tarvitaan, ehkä joskus on ne määrärahatkin. Mua vaan kiinnostaa että onko tälläisiä "tapauksia" kuinka usein. Voimia sulle työhösi!:)

Anonyymi kirjoitti...

Paha poliisi on asian ytimessä! Olen entinen myrkky ja työtapaturman vuoksi nyt eläkkeellä, mutta olen nähnyt paljon yhtä ja etenkin sitä toista urani aikana. Paha poliisi pukee noita pieniä kokemuksia juuri oikeiksi sanoiksi. Helppo päästä fiilikseen.

NÄIHIN KUVIIN NÄIHIN TUNNELMIIN!

Anonyymi kirjoitti...

Löysin blogillesi aivan sattumalta. jotenkin googlen kautta.
Luin ensimmäisen kirjoituksesi, enkä lopettanut ennenkuin koko sivusto oli luettu. Aivan mahtavasti kuvailtu asiat ja niin sulavaa tekstiä että luulisi kirjailiaksi.
Itse olen "haaveillut" poliisin työstä ja vaikka melko rajuja tekstejä oli niin jospa sitä joskus vielä poliisikouluun?
Mutta toivotaan että jaksat kirjoitella silloin tällöin, aion käydä kyllä lukemassa!
Kiitos sinulle paha poliisi.

Terveisin Poika Kuhmosta (17)